Et skridt frem - og to tilbage

Har du sat autopiloten til?

Vækkeuret ringer hver morgen på samme tid, børnene skal op, havde noget at spise, tøj på og så i dagpleje/skole. Den ene dag ligner den næste og pludselig gik der en uge, en måned, år og vupti børnene blev store og meget selvstændige. Tilbage sidder en mor der glemte sig selv, en mor der ikke kan huske hvornår hun sidst var i fokus. Det er selvfølgelig et valg at få børn og de tager meget tid, men tiderne har ændret sig og for 30 år siden var det normalt at mor satte livet på standby når hun fik børn – verden er bare anderledes i dag.

Det er ikke nødvendigvis kvinderne der tager den fulde barsel i dag og det forventes ikke længere at det er mor der klarer alt. Mor skal tilbage på arbejdsmarked, have styr på karrieren, formen, mål og forventninger til livet – men er det sådan virkeligheden ser ud?

Har vi kvinder stadigvæk tilbøjelighed til at gemme os under mor titlen og undskylde med at nu fik vi også børn tidligt – så der er plads til at leve livet når børnene blive store og selvstændige. Lade vi den ene dag tage den næsten og ser tilbage om 20 år og tænker; Havde jeg da bare…

Nogle gange er det sundt at stoppe op og tænke er jeg der hvor jeg vil være? Er jeg tilfreds med mit liv? Eller går jeg hele tiden og venter på noget der skal ske i fremtiden? Glemmer jeg mig selv? Glemmer jeg at nyde børnene der hvor de er? Glemmer jeg manden? Glemmer jeg at leve i nuet og være tilfreds? Går der til tider for meget praktisk gris i hverdagen og ender det med man i tide og utide kigger på klokken og tænker “skal børnene ikke snart i seng” så jeg kan gøre madpakkerne klar til i morgen. Er det blevet sådan at børnene skal underholde sig selv i form af fjernsyn, ipad og computer spil mens mor farer rundt og får styr på alt til næste dag? Ville det ikke være oplagt at trække stikket, nyde nuet, lege med børnene (så de bliver naturlig trætte) og når børnene er puttet sætte sig selv i fokus?

Det kan lade sig gøre hvis man er villig til at stoppe op og slukke autopiloten, trække på skulderen og tænke “det vi ikke når i dag, når vi nok i morgen”. Selvfølgelig er der plads til vaner og faste rutiner når man lever i nuet – men det skal bare ikke være dem der styrer hverdag. Vi kvinder skal lære at slappe af, lære at leve livet uden for mange bekymringer til trods for vi har fået børn. I princippet har vi jo ikke ændret os fordi vi fra den ene dag til den anden fik et barn – vi har stadigvæk behov for at være os. Den bedste mor må være hende der evner at være til stede, hende der er opmærksom, hende der også sætter sig selv på to do listen. Det kan godt være man “ofrede” 18 år at sit liv på børnene og var der kun for dem i deres barndom – men har det ikke været spild af tid (ens liv) hvis det var med autopiloten sat til?

Det handler om at leve sit liv hvilket til tider kan være svært når der kun er 24 timer i døgnet – for hvornår skal der være plads til mor tid. Svaret er enkelt; energi og overskud giver endnu mere energi og overskud. Selv om det fredag aften klokken 20 kan være svært at se hvordan  f.eks. en gang træning (på dette tidspunkt) kan give “flere timer i døgnet” – så er det bare af sted. Når først man gør noget godt for krop og sjæl vil den have mere og pludselig bliver fokus på mor en naturlig del af hverdagen. Det handler om at se muligheder frem for begrænsinger og er man ikke til træning kan en god bog, en gå tur med hunden eller en ansigtsmaske være det der giver mere overskud i hverdagen. En mor med stort M er ikke nødvendigvis den bedste mor fordi hun sætter hendes eget liv på standby. Børn er ikke dumme og kan mærke om mor er tilstede og glad, børn spejler sig i deres forældre og er det nogle forældres drøm at også deres børn skal leve livet på autopilot. Når man er barn gør man det man har lyst til, der er plads til en masse smil, latter, løb og leg – ting vi voksne kan lære af.

Der er mange kvinder der tror det første år er barnets liv kun handler om barnet. Barnet er selvfølgelig vigtigt – MEN man behøver jo ikke at lade sine hår på benene vokse så lange at de kan flettes. Den kedelige ud groning i hårbunden kunne måske skjules med en ny smart klipning og måske ville lidt mascara hjælpe på de trætte øjne.

MOR tid

Mor er den bedste i verden også selv om man har et aktiv liv ved siden af rollen som mor. Det er okay at mor smutter ud med veninderne en aften og for opladet sjælen – så hun er klar til den “barske og rutine præget hverdag” når næste dag melder sig.

Vi lever kun en gang og selv om man i dagens Danmark kan mange ting, kan man ikke om mange år “bytte” livet fordi man valgte at bruge det forkert. Vågn op, nyd dit liv, dine børn, din mand og dig selv – livet kan ikke leves om når det først er “brugt”.

Har du gjort noget godt for dig selv i dag?

Læs evt mine tidligere indlæg som også har fokus på dig og din krop:

Slut fred med vægten

Slut fred med din krop

Skærmbillede 2015-04-24 kl. 07.39.38

Skærmbillede 2015-04-01 kl. 18.17.53

facebook-round_318-26615 instagram_circle_black-5121 blogbut

1 kommentar

  • Louise

    Hej Charlotte. Det er virkelig et fint indlæg og sætter nogle tanker igang! Jeg er helt enig med dig i, at man som mor også skal huske sig selv og pleje sit forhold til sig selv, men i den grad også forholdet til manden/kæresten! Jeg har nogle veninder, som meget sjældent gør noget godt for dem selv, grundet at de har dårlig samvittighed over at skulle være væk fra barnet. Jeg har ikke selv børn endnu, men forhåbentlig varer det ikke så længe 😉 …men herhjemme taler vi tit om, at når baby kommer, så skal vi huske at priotere tid sammen, men også tid hver for sig, så vi stadig får set veninderne, når træningen et par gange om ugen og får plejet vores kæresteforhold, alt mens vi stadig er GODE forældre med overskud 🙂 Kh Louise

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Et skridt frem - og to tilbage